Nieuwsbrief LiSS - maart 2013

LiSS nieuwsbrief 1 / 2013

 

Nieuwe straathoekwerkster Genk - Winterslag      

Ik ben Wendy Tkacz, 24 jaar oud en woon sinds een jaartje in Maaseik met mijn vriend. Ik ben opgegroeid in Genk, maar het grootste deel van mijn leven heb ik in Opglabbeek gewoond. Wanneer ik tijd vrij maak voor hobby's, ben ik vooral te vinden tussen koekjes en taarten. Ik ben afgestudeerd aan het VSPW in Hasselt. Na mijn studies heb ik een viertal tijdelijke contracten gehad binnen de Bijzondere Jeugdzorg. En dit in gemengde leefgroepen voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Op zoek naar meer uitdaging en actie ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij het straathoekwerk. In januari ben ik begonnen als straathoekwerkster in Winterslag.

 

Soepactie januari - februari 2013: een verslag  

Koude handen, ..., koude voeten,...Limburgse straathoekwerkers weten er alles van. Warme gastvrijheid en deugddoende gesprekken maken veel goed, zorgen er ook deze winter voor dat de werkers van het LiSS dagelijks de moed verzamelen om het weer te trotseren en de straten af schuimen, op zoek naar contacten, hangplekken, rondhangende jongeren en babbels!

Of het nu gaat om die rebelse tieners, die meneer of mevrouw die net z'n job verloor en met lotgenoten samenkomt op een bankje of die ene persoon die door iedereen een beetje raar wordt bekeken omdat hij zo 'anders' is,...Deze mensen verwelkomen ons altijd opnieuw op hun plekje, delen met ons hun gloriemomenten en miserie, tolereren ons, ook al zijn wij diegene die hen soms wijzen op dingen die ze zelf liever negeren. Wij zijn telkens van harte te gast in hun leefwereld en wij wilden graag iets terug doen!

Verschillende straathoekwerkers van het LiSS trokken de voorbije maanden de straat op met een grote pot warme soep waaraan de 'die hard' rondhanger zich kon opwarmen, maar waar ook de toevallige voorbijganger of de buurtbewoner van kwam proeven. Gezelligheid troef dus, want hier en daar werd ook de vuurkorf aangestoken en ontstonden er plezierige babbels en ontmoeten mensen elkaar elkaar anders zo voorbij lopen.

foto_2.JPG foto_1.jpgfoto_5.jpgfoto_3.jpgfoto_4.JPG

 

Beringen snoeit

Het stadsbestuur van Beringen trekt de stekker uit de jongerenwerkingen van Arktos en het straathoekwerk van het LiSS. Wil je hen een hart onder de riem steken en je steun betuigen? Dit kan met het tekenen van een petitie via deze link:

http://www.petities24.com/liss_en_arktos_weg_vies_pech

 

Jobclub Zwartberg 

Gigos en straathoekwerk Zwartberg hebben de handen in elkaar geslagen en zijn gestart met een jobclub in Zwartberg. Doel is om jongeren te begeleiden en te ondersteunen in hun zoektocht naar werk of een geschikte opleiding. Samen met een aantal andere partners zoals Dienst Tewerkstelling Stad Genk, Stebo, ACV en ACLI, hebben we een programma in elkaar gestoken op maat van jongeren. Ze kunnen een aantal infosessies en trainingen volgen rond sociale zekerheid en rechten, het opstellen van een CV, brief en solliciteren.

Daarnaast staan elke woensdag een jongerenwerker en straathoekwerker klaar voor een individuele begeleiding. Hierbij tracht het straathoekwerk jongeren toe te leiden naar het project om op die manier hen ook te laten kennis maken met het jeugdwelzijnswerk. De jongeren kunnen daarbij beroep doen op een individuele trajectbegeleiding bij ACLI. Het project staat nog in de kinderschoenen en samenwekingen met andere partners sluiten we in de toekomst zeker niet uit. We vertrekken steeds vanuit de noden en behoeften van de groep en proberen het programma op hun af te stemmen. We zijn alleszins benieuwd naar het resultaat!

 

Hangman

Na 4 jaar samenwerking met een tiental organisaties rond rondhangen, hebben we de indruk dat we iets in beweging hebben gezet in Vlaanderen. We verzamelden massa's informatie, expertise en praktijkvoorbeelden die je op www.dehangman.be vindt. De actieve samenwerking werd op 1 januari 2013 stop gezet, maar de verzamelde kennis blijft beschikbaar. Gebruik deze informatie gerust, hoe meer hoe beter! Heb je een concrete vraag of zoek je begeleiding? Neem dan zeker contact op met het LiSS.

 

LiSS krijgt nieuwe stek! 

Tussen 13 en 15 maart, rollen we de mouwen omhoog en verhuist het LiSS naar een nieuwe locatie in Sledderlo, een Genkse wijk. Hou er rekening mee dat we op deze dagen telefonisch en via mail moeilijker bereikbaar zijn.

Vanaf 18 maart kan u het LiSS bereiken op hetzelfde telefoonnummer 089/35 20 25, het nieuwe adres is Trichterweg 6 - 3600 Genk

De verhuis is een goede aanleiding om zo'n 30 jaar terug te gaan in de tijd: vzw Mardijck werd opgericht door een aantal Genkse kajotters begin jaren '80 als Genks vormingshuis voor werkloze en werkende jongeren. Gaandeweg was het huis een experimenteercentrum voo allerlei projecten voor kwetsbare, kansarme of werkloze medemensen: leerwerkplaats BLM (Begeleidingsdienst Limburgs Mijngebied), vormingshuis voor jeugdwelzijnswerk, sollicitatietrainingen, vorming voor Katarsis, de gevangenis en opvangcentra bijzondere jeugdzorg, jobclubs, cursushuis voor algemene maatschappelijke en persoonlijkheidsvorming.

Vanaf de jaren '90 is Mardijck ook vrijwel permanent 'gastgezin' geweest voor allerlei sociale organisaties, tijdelije projecten of startende verenigingen: Wereldwinkel, GIGOS, CMGJ, allerlei Genkse rockgroepen, UIt De Marge en vanaf 1992 het straathoekwerk. Bij de vereffening van vzw Mardijck in 2006 werd vzw LiSS, als medebewoners vanaf 1995, aangesteld als nieuwe huurder.

 

 

 

 

 

 

 

Welkom  |  Straathoekwerk  |  Gemeenten  |  Aanbod  |  Vacatures  |  Links  |  Contact
E-mail