nieuwsbrief LiSS 1/2011

LiSS nieuwsbrief 1 / 2011


Dekens en slaapzakken
De oproep voor dekens en slaapzakken in de kerstperiode in duizendpoot van het Belang van Limburg was een succes. Tientallen mensen reageerden waardoor we momenteel voldoende dekens, lakens en kopkussens hebben. Slaapzakken zijn wel nog altijd welkom. 
 

Vorming 
Gezien de ruime belangstelling in PLOT (politieschool) voor het thema rondhangende jongeren zou het ons niet verbazen indien we binnenkort meer en meer rondhangende politieagenten gaan tegen komen. Hoe zullen we daar mee omgaan? 
 

Nieuwe gemeenten                                                                                                                                                               Gedurende een half jaar zal het LiSS 2 jongerenwerkers van Heusden-Zolder intensief coachen in hun opdracht naar rondhangende jongeren in de gemeente.
 
En in Tongeren starten ze in het voorjaar een project naar rondhangende jongeren met de steun  van het LiSS.

 

Vlaams jeugdbeleidsplan 2010-2014
Het Vlaamse jeugdbeleidsplan heeft ook aandacht voor het thema rondhangende jongeren. Je kan er ondermeer het volgende lezen   
 Hangman
Opvolging geven aan Hangmanproject: Good practices worden verder verspreid en nieuwe projecten worden opgestart
 Actie rond speellawaai (Jeugd, Gezin, Onderwijs)
Op een aantal fronten wordt er actie ondernomen rond het recht op spelen en hangen in de publieke ruimte en het gepast antwoorden op klachten rond ‘speellawaai’. Hierbij willen we gebruik maken van zowel formele communicatiekanalen, als van sociale netwerken
 Sensibilisering van en vorming voor gemeentebesturen (Jeugd i.s.m. Binnenlands bestuur)
Veelal zijn het lokale  besturen die een antwoord moeten bieden op vragen en/of klachten van hun burgers over het gebruik van de publieke ruimte door jongeren. Door hen bijkomend
te sensibiliseren en te ondersteunen zijn zij beter gewapend om hier op een correcte manier mee om te gaan. 
Voor de geinteresseerden : het hele plan vind je  hier 

 

Aanbod voor uw gemeente                                                                              Thomas Verjans werkte voor het LiSS een schitterend draaiboek uit waarbij gedetailleerd wordt beschreven hoe er een explorerend onderzoek op gemeentelijk niveau kan gevoerd worden naar het thema rondhangende jongeren. Wie bevragen, wat bevragen, hoe gegevens verzamelen... Proefonderzoeken werden gedaan in Diepenbeek en Zonhoven waarbij naar het beleid toe duidelijk adviezen werden geformuleerd. Meer informatie te verkrijgen op het LiSS.

 

Nieuwjaarsbrief                                                                                                                                                                            Het LiSS maakte op basis van de registratiegegvens 2010 een nieuwjaarsbrief op met signalen over en van de doelgroep. Geïnteresseerd?: met één klik ben je er 

 

Spuiten zijn niet altijd spuiten                                                                                In Heusden-Zolder was er enkele weken terug heel wat commotie over lege injectienaalden op bepaalde pleintjes. Na onderzoek bleken deze geen illegale drugs te bevatten maar anabolen en spierversterkende middelen. De straathoekwerkers vertellen regelmatig verhalen over het veelvuldig gebruik van deze middelen bij jongeren om op een 'makkelijke' manier een kasteel van een lichaam te krijgen. Noem het de mannelijke tegenhanger van vermageringspillen bij meisjes. In Heusden-Zolder wil men alleszins iets doen met deze bevindingen in samenspraak met straathoekwerker Alexander. Info vind je ook op de internetgazet van Heusden-Zolder.     

 

Activiteiten                                                                                                        Winterslag is een voetbalgekke wijk. Op 6 januari en 26 januari speelden een aantal gasten tegen jongerenwerking Ter Hilst en nadien tegen gasten van straathoekwerk Heusden-Zolder.  

 

Sex and stuff                                                                                                        Samen met de JAC-medewerkers van CAW 't Verschil werd het traject sex and stuff uitgewerkt. Met het project willen we het thema sexualiteit en relaties op een interactieve en ludieke manier bespreekbaar maken bij - maatschappekijk kwetsbare jongeren. Het hele traject kan en mag aangevraagd worden door iedereen die werkt met en/of voor maatschappelijk kwetsbare jongeren. Om het traject volledig op punt te stellen willen JAC en LiSS nog enkele try-outs (er is er één geweest) organiseren.  Heeft jou werking interesse : laat het ons weten!!!                          

Bij LiSS : Erik Vreven 089/.35.20.25                                                                                                                                                          Bij JAC : Mieke Soubron of  Sandra Heeren  011/22.73.90

SpelbordPrint.jpg

Registratie straathoekwerk in 2010

De eerste cijfers van 2010 rollen binnen. We noteren 1120 werkrelaties met 14 straathoekwerkers. Dit is  een lichte stijging van 28 werkrelaties tov 2009. Belangrijker nog zijn de 339 nieuwe gasten die bereikt zijn! Het geeft aan dat straathoekwerk steeds open staat voor nieuwe groepen, evoluties op straat. Cijfers geven maar één duiding, daarnaast hebben we nog de evoluties en verhalen die context en kleur geven. Verhalen zijn gebundeld in het boekje 'straatverhalen, lang zullen we luisteren!'  bij de studiedag nav 25 jaar straathoekwerk, 15 jaar LiSS. De boekjes ziijn nog te bestellen bij het LiSS.

Welkom  |  Straathoekwerk  |  Gemeenten  |  Aanbod  |  Vacatures  |  Links  |  Contact
E-mail