LiSS nieuwsbrief maart

LiSS nieuwsbrief 1 / 2014

Vacature straathoekwerk(st)er Leopoldsburg

LiSS werft een straathoekwerk(st)er aan in Leopoldsburg. Meer informatie via deze link

School is cool
Straathoekwerk Genk terug naar school

Middelbare school “TA2 De Wijzer” nodigde de straathoekwerkers uit om op 24 en 25 februari het straathoekwerk te promoten. Straathoekwerkster Tine: “We trokken onze ‘100% Genk’ t-shirts aan met het logo en de naam van de wijk. Gewapend met straatverhalen, foto’s van hangplaatsen en stratenplannen trokken we naar de school. We pootten enkele tafels neer, zetten zitzakken klaar om wat te blijven ‘plakken’ en in een handomdraai toverden we een straathoekwerk standje tevoorschijn.”
Het werd gezellig druk en er heerste een plezante ‘chaos’. Leerlingen maakten een foto met een bordje van hun wijk om ze achteraf te bekijken op Facebook. Een fijne manier om het straathoekwerk bekend te maken, nieuwe jongeren te leren kennen en fijne babbels te slaan.

   school_2.jpgschool_3.JPGschool_6.jpg

Mish Mash
13 februari was het LiSS naast heel wat andere welzijnsorganisaties, ook vertegenwoordigd op Mish Mash, een diversiteitsmarkt voor KHLim studenten. Studenten en geïnteresseerden kregen informatie over de thema’s straathoekwerk en rondhangen.

Straatnieuws
Goejendag, meneer de Polies
Op 17 februari nodigde jeugdwelzijnswerk Gigos Zwartberg Mustafa Harraq, bijblijfconsulent bij de ACV en het straathoekwerk uit als ervaringsdeskundigen rond het thema “politiecontroles, ken je rechten en plichten”. Straathoekwerkster Jessy: “Veel straffe verhalen en veel vragen. Zowel jongeren als werkers zijn het erover eens: hier moet een vervolg op komen! De jongeren stellen voor om een agent, advocaat en jurist uit te nodigen.” De boodschap aan de gasten blijft: gedraag je “wenselijk” bij politiecontroles, want anders trek je aan het kortste eind. “Maar politieagenten blijven ook mensen, vergeet dat niet.” was de wijze raad van een gast.

Goejendag, meneer de Straathoekwerker
In Ham kunnen jongeren zich uitleven op een blinkend nieuwe mini ramp. Hoe dit komt, kan je lezen via deze link:

Jongeren en werkloosheid
De jongerenwerkloosheid steeg in Limburg in 1 jaar tijd met 15 %. Diverse organisaties die zich richten naar maatschappelijk kwetsbare groepen in Limburg, waaronder LiSS, verenigden zich in ‘Jongeren SALK’ en zetten dit probleem in de kijker. Het platform stelt zich vragen bij de eenzijdig economische benadering van het SALK-rapport. Op 6 februari organiseerde het daarom een ronde tafel in het provinciehuis waarbij jongeren uit kwetsbare doelgroepen zelf aan het woord kwamen. Rode draad was de centrale vraag: “hoe zorgen we ervoor dat alle jongeren volwaardig kunnen deelnemen aan onze samenleving?”

24 februari kwam er een vervolg en boog een panel zich over de aanbevelingen van de jongeren.
In dit debat zetelden politici (Jo Vandeurzen, Ingrid Lieten), werkgeverfederatie (Urbain Vandeurzen) en VDAB (Fons Leroy). Het rapport kan je opvragen bij jsalk@outlook.be
Verder neemt LiSS lokale en regionale initiatieven rond jongerentewerkstelling en het samenwerken met diensten rond tewerkstelling, zoals Jobclub Zwartberg, overleg werkwinkels en VDAB.

Welkom  |  Straathoekwerk  |  Gemeenten  |  Aanbod  |  Vacatures  |  Links  |  Contact
E-mail