Nieuwsbrief november

LiSS nieuwsbrief 6 / 2015

Harde tijden

Straathoekwerkers komen steeds vaker mensen tegen die het moeilijk hebben en niet meer mee kunnen. Door de instroom van vluchtelingen zien we ook een verharding naar deze nieuwkomers, anderstaligen,… Heel wat mensen hebben het al jaren erg moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De besparingen vliegen hen rond de oren. Er worden –veel – inspanningen van hen verwacht, het ‘eigen schuld’ model wordt terug boven gehaald, er is geen geld…en de toekomst ziet er niet echt rooskleurig uit op dat vlak. De ‘strijd aan de onderkant’ wordt terug bits. Straathoekwerkers hebben heel wat gesprekken met mensen (van hier) die zich verongelijkt voelen dat zij het steeds moeilijker hebben om rond te komen terwijl er veel geld wordt uitgegeven voor de vluchtelingen.

Stijging aantal daklozen

Uit daklozencijfers blijkt dat enkele tientallen mensen in de regio Noord Limburg geen dak boven hun hoofd hebben en dus dakloos of thuisloos zijn. Het netwerk van sociale organisaties en lokale besturen probeert nu antwoorden te vinden op deze schrijnende problematiek. Eén van de belangrijkste oorzaken is (nog steeds) het groot tekort aan betaalbare kleine huurwoningen.

banksy30.jpg

Winterdagopvang Genk

De meesten van ons zitten de hele dag lekker binnen bij deze koude temperaturen. Op het werk, thuis, bij kameraden: overal staat de verwarming aan. Helaas is niet iedereen zo fortuinlijk en leven er ook mensen op straat of zijn thuisloos. Om de komende barre periode op een menswaardige manier te kunnen overbruggen, biedt stad Genk samen met een aantal partners (o.a. OCMW, CAW Limburg, CAD, LiSS) vanaf 1 december tot eind maart winteropvang aan. Elke weekdag van 11u tot 18u staan de deuren van de opvang open en zijn bezoekers welkom voor een douche, een kom soep of een kop koffie.

Straathoekwerker Steve op handen gedragen

De gemeente Ham zette straathoekwerker Steve in de bloemetjes. Hij is er al tien jaar straatwerker. Met een smoes lokten jongeren hem naar de lummelhoek. Hier wachtte Steve een verrassing in de vorm van taart en heel wat volk.
Enkele lovende quotes van het aanwezige schepencollege en de burgemeester "Een van de anciens en een van de besten” "Nooit is hij belerend of bestraffend." "Een straathoekwerker aanwerven was tien jaar geleden niet evident. Maar hij lost de meeste problemen op, ook zonder ons."
Volgens Steve houden de jongeren hem jong en beleeft hij nog elke dag plezier aan zijn werk. "De jongeren kiezen niet voor hun situatie en toch kunnen ze op weinig begrip rekenen. Wederzijds respect in ons beroep is essentieel. Je mag hun vertrouwen niet beschamen. Ik denk mee over oplossingen, maar confronteer de jongeren ook met hun eigen gedrag. Door met kansarmen te werken heb ik mijn eigen vooroordelen over boord gegooid."
steve30.jpg

Drugbeleid in Neerpelt

Op het drugscongres in Gent van 17 november is Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt één van de sprekers:

“Indertijd is een straathoekwerkster aangenomen voor Hamont-Achel en Neerpelt om te werken met rondhangende jongeren. Nu komt daar ook drugsgerelateerd werk bij. Het waarom is simpel: drugsverslaving is de kern van veel andere problemen”. “De straathoekwerkster mag autonoom werken. Wat betekent dat ze op geen enkel moment met de politie overlegt over individuele gevallen.” Dat het resultaat van deze aanpak moeilijk meetbaar is, beseft de burgemeester heel goed. “Maar we zijn ervan overtuigd dat het werkt, zeker in combinatie met onze inspanningen om het onderwerp drugs bespreekbaar te maken en houden. “Weeral een infoavond over drugs zullen sommige mensen denken. Alleen is het noodzakelijk om daar op door te blijven duwen, omdat er elk jaar een nieuwe generatie ouders mee wordt geconfronteerd en het probleem niet afneemt. Deze strategie gaan we als gemeente aanhouden.”

Leopoldsburg en Maasmechelen

Gemeente Leopoldsburg zette het straathoekwerk stop. Bedankt voor je inzet, Hilal en veel succes in je nieuwe job.
Birthe verving in Maasmechelen straathoekwerkster Hannah gedurende een klein jaar. Merci voor je enthousiaste inzet voor de wijken Klein Spanje en Eisden Cité. Het team gaat jullie missen.Welkom  |  Straathoekwerk  |  Gemeenten  |  Aanbod  |  Vacatures  |  Links  |  Contact
E-mail