Nieuwsbrief LiSS juni

LiSS nieuwsbrief 2 / 2017

Team 2-daagse


Begin mei kwamen de Limburgse straathoekwerkers 2 dagen samen om op een aantal thema’s dieper in te gaan. Ze stonden stil bij de rol en de positie die ze hebben op straat, bij de gasten en bij het professioneel netwerk. Zo kwamen o.a. de methodiek van het straathoekwerk en het beroepsgeheim aan bod.

Project Positieve Beeldvorming Rondhangende Jongeren

Het LiSS- team rondhangende jongeren start deze zomer met een project rond positieve beeldvorming bij jongeren in de publieke ruimte. Deze jongeren zien al te vaak negatieve berichten verschijnen in de pers over vandalisme en andere verhalen gelinkt aan rondhangers. De gemeenten Bilzen, Bree, Genk, Meeuwen- Gruitrode, Opglabbeek, Riemst en Tongeren zien dit graag anders en zetten mee hun schouders onder dit project. Het LiSS kreeg voor de uitwerking middelen via de subsidielijn 'Bruggenbouwers' van Minister Gatz. Hou de nieuwsbrief in de gaten voor updates.

Beroepsgeheim onder druk


De overheid is het beroepsgeheim aan het uithollen. Joost Bonte, pleitbezorger voor goed sociaal werk, verwijst alle verwarrende wetsvoorstellen naar de prullenmand en pleit voor duidelijkheid. Het LiSS is en blijft voorstander van een duidelijk omschreven beroepsgeheim en wil dit ook in de praktijk blijven hanteren.

Een link naar het opiniestuk vind je hier: http://sociaal.net/opinie/beroepsgeheim-acht-tips-maken-het-simpel/

Nieuwe collega’s


Sabrina Kinart en Michaël Bijnens vervoegen het team van straathoekwerkers.

Sabrina is trotse moeder van dochter Elissia. Na een carrière in o.a. de marketing, schoolde ze zich om tot sociaal verpleegkundige. En daar heeft ze tot op heden geen minuut spijt van. Na het behalen van een diploma als medisch begeleider, werkte ze als adjunct-centrummanager in verschillende opvangcentra voor asielzoekers. Vijf jaar werkte ze als outreacher voor vzw Pasop, een organisatie die medische en psychosociale ondersteuning biedt aan sekswerkers. Een dame met heel wat straatervaring dus, die nu in Beringen straathoekwerk doet. In haar vrije tijd geniet Sabrina van reizen, fietsen en lezen.

Michaël woont samen met zijn vriendin in Hasselt. In september wordt hij voor de eerste keer papa. Als leraar Nederlands en PAV kwam hij al vaak in contact met jongeren. Zijn werkgebied is Winterslag in Genk. Hij werkt hier vooral met jongeren van Italiaanse, Turkse en Marokkaanse origine.
Van zijn 10de speelt hij drum en dit is ook zijn grootste passie. Live kan je Michaël aan het werk zien bij  ‘Benefactors’ en ‘The Shovels’. Hij geeft ook drumles aan jongens en meisjes van 7 jaar tot en met 60 jaar in het Muziekatelier in Hasselt.

Straatverhaal ‘Nieuw op straat’


De eerste week de straat op en nog volop de wijk aan het verkennen. “Ik denk dat ik maar eens langs het jeugdhuis ga. Misschien kom ik daar wel wat volk tegen.” In de verte hoor ik het geluid van een helikopter. “Zouden ze met een drone aan het spelen zijn?” denk ik.

Op het moment dat ik de straat van het jeugdhuis insla, word ik voorbij gestoken door twee politiemannen op quad. Ik zie veel volk staan en iedereen kijkt mijn richting uit. “Oohnee! Ze gaan nog denken dat ik van de politie ben!!” Ik maak me vlug uit de voeten en ga een blokje rond. Naarmate ik verder wandel, kom ik steeds meer volk op straat tegen. Iedereen gaat richting het jeugdhuis en ik vraag me af wat er aan de hand is.

“Ze zoeken iemand!” hoor ik. “Er is iemand vermist.”
Ik besluit te gaan kijken. Mijn nieuwsgierigheid is te groot.  Op het plein zie ik een politiehelikopter, 2 combi’s en de quads met aan de zijlijn een veertigtal nieuwsgierige buurtbewoners. “Oef, niemand let op mij. Ze kijken enkel naar de helikopter”.
Ik geraak al vlug aan de praat met enkele jongens en kom zo meer te weten over de situatie. Er wordt iemand vermist in de wijk. Het gesprek verandert al snel van onderwerp en we praten over allerlei zaken.

Na een kwartiertje verdwijnt de politie en daarmee ook de mensen.
Ik besluit de wijk verder te verkennen. Er hangt nog steeds een gespannen sfeer in de wijk. Er zijn onlangs enkel incidenten geweest en de jongens zien de politie niet graag komen. Ik merk dat ik al een tijdje gevolgd wordt door drie jongens.
“Zoek je iets?” vraagt een van hen brutaal.
“Nee hoor, ik ben de wijk wat aan het verkennen.”
“Volgens mij is de politie naar u op zoek.”
“Niet naar mij, maar sowieso een Belg” zeg ik.
“Hoezo?”
“Voor een Marokkaan uit Winterslag zouden ze zoveel moeite niet doen” zeg ik al lachend.
De jongens schieten in de lach. Oef, het ijs is gebroken. Ze kunnen er gelukkig mee lachen. Ik denk bij me zelf ‘hier kwam ik goed weg’. Een slip of the tongue.
We geraken aan de praat en ik leg uit wie ik ben en wat ik doe. Eén van hen kent me nog als leraar van zijn vorige school. Ze leiden me mee naar een populaire hangplek waar ik nog enkele jongens leer kennen.
’s Avond keer ik blij naar huis. Ik heb de wijk weer beter leren kennen, maar onverwacht ook meteen enkele jongens van de wijk. Waar een politiehelikopter al niet goed voor is.

Stadsvisitatie


De collega- straathoekwerkers van Oost- en West- Vlaanderen en Antwerpen maakten op 28 april kennis met een aantal sociale projecten in Genk. Ze kregen een rondleiding over de Mijngeschiedenis van Genk vanuit een sociaal- historisch perspectief. Daarna bezochten ze de kookclub van de opvang voor dak- en thuislozen en het creaproject van Gigos vzw. Er was ook tijd om uit te wisselen en elkaars manier van werken beter te leren kennen.

Welkom  |  Straathoekwerk  |  Gemeenten  |  Aanbod  |  Vacatures  |  Links  |  Contact
E-mail